dukning

En härlig dukning ger dina gäster ett fint välkomnande till bordet. Matsilver, porslin och glas i en fin kombination är en fröjd för ögat där silverbestick fulländar dukningen. Även en enkel bjudning blir en glad fest med vackra silverbestick. Ditt matsilver ger en bestående glädje som kan gå i arv i flera generationer.

Nedan kan du se några dukningsförslag som man kan utgå från. Men som alltid, du har fria händer att skapa en egen dukning.

Förrätt, huvudrätt och dessert

Allt det som din gäst har framför sig på bordet kallas för ett kuvert. Ofta består ett kuvert av tallrik, bestick, glas och servett. Vill du duka formellt ska du använda en bordsduk. Förrättsbesticken ligger längst ut och sedan placerar du huvudrättsbesticken. Gaffel på vänster sida och kniv med eggen inåt mot tallriken på höger sida.

Soppa, förrätt, Huvudrätt och dessert

När man dukar till sina gäster är huvudregeln att de ska använda besticken utifrån och in. Knivar läggs till höger med eggen vänd mot tallriken, gafflar placeras till vänster. Förrättens bestick ska ligga ytterst, då den ofta serveras först, och ska du bjuda på soppa ska skeden ligga till höger om knivarna. Dessertbestick läggs ovanför tallriken framför glasen. Dessertskeden ska ha skaftet åt höger och om dessertgaffel används ska den ha skaftet åt vänster.

Förrätt, Huvudrätt med bröd och dessert

Om gästerna ska äta bröd eller sallad till maten kan du placera en assiett längst upp till vänster. Här har vi placerat en smörkniv på assietten. Servetten ska vara till vänster om tallriken, alternativt på eller under tallriken. Den kan också placeras i glaset om den inte luddar av sig.

Paj, skaldjur och dessert

Bjuder du på kräftor eller andra skaldjur kan vara bra med en skaldjursgaffel. Den placeras på höger sida om tallriken tillsammans med knivarna.