Fakta om nysilver

Nysilver, eller Alpacka, är ett mångsidigt metalliskt material som har lockat människor i århundraden. Dess likhet med äkta silver till en mer överkomlig kostnad har gjort det till en populär ersättning till äkta silver. Nysilvers vackra glans, hållbarhet och motståndskraft mot korrosion gör det till ett attraktivt val för smycken, bestick och dekorativa föremål.

Vad är nysilver?

Nysilver är en mässingslegering bestående av koppar, nickel och zink. Vanligtvis innehåller det 60-80% koppar, 15-30% zink och 5-20% nickel. Dessa proportioner kan variera beroende på tillverkarens preferenser och användningsområden. Denna legering kallas ofta för Alpacka eller Argentan och har en gulaktig ton.

Nysilver har en yta som är belagts (pläterats) med ett tunt lager av äkta silver. Det är denna process som ger nysilvret dess silverliknande glans. Silverbestick är tillverkade i 830 tusendelar silver och försilvras slutligen med ett lager av rent silver 999 tusendelar vilket gör att man inte kan se skillnaden på nysilver och äkta silver.

Nysilvers egenskaper gör det till en populär ersättning för äkta silver i många tillämpningar. Det är känt för sin ljusa och attraktiva glans, vilket ger det en sofistikerad och elegant utseende. Dessutom är nysilver relativt hållbart och motståndskraftigt mot korrosion, vilket gör det till ett pålitligt material för smycken, bestick och andra dekorativa föremål.

Skillnaden mellan nysilver och äkta silver

Äkta silver består enbart av silver, medan nysilver är en legering av olika metaller såsom koppar, nickel och zink.

Nysilver stämplas vanligtvis med "ALP", "NS", "Prima ALP", "NS ALP" eller "silver plated". Tänk på att en äkta silverstämpel aldrig förekommer på nysilver.

Nysilver är betydligt billigare än äkta silver och därför mer tillgängligt för fler människor. Dess likhet med äkta silver gör det dock svårt att skilja dem åt för det otränade ögat. Det är en mer prisvärd lösning för dem som vill njuta av silverliknande estetik utan att betala det högre priset för äkta silver.

Nysilvrets historia

Nysilvers historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Exakt när vet man inte men det uppfanns troligen i det gamla Kina och började produceras i Tyskland under 1770-talet. Processen har därefter förfinats.

Nysilver har länge varit populärt inom smycken och dekorativa föremål. Det används ofta för att skapa vackra halsband, armband, ringar och örhängen. Dess glänsande yta och förmåga att behålla sin lyster lockar många människor.

Utöver smycken är nysilver även ett vanligt material inom matbestick. Dess hållbarhet och glänsande likhet med silver yta gör det idealiskt för att skapa vackra och eleganta bestickset.

Utöver dess användning inom design och hantverk har nysilver också funnit sin plats inom industriella tillämpningar. Dess korrosionsbeständighet gör det lämpligt för viss kemisk utrustning, marina komponenter och rördetaljer. Nysilver hittas också bland musikinstrument och fordonsdetaljer.

Eskilstuna Matsilver har ett stort urval av nysilverbestick från olika tillverkare. Här kan du läsa mer om våra fina nysilverbestick.

 

Några vanliga frågor om nysilver

Hur ser man skillnad på silver och nysilver?

  1. Stämplingar eller märkningar: Äkta silverföremål är vanligtvis märkta med stämplar som visar silverhalt, till exempel "925" eller "Sterling" som indikerar att de innehåller minst 92,5% silver. Nysilver stämplas vanligtvis med "ALP", "NS", "Prima ALP", "NS ALP" eller "silver plated". De kan också vara märkta med "Nysilver" eller "Alpacka".
  2. Utseende: Äkta silver har en karakteristisk vitaktig färg och en hög glans. Nysilver kan ha en liknande glans och utseende som äkta silver, men det kan vara något mörkare och ha en gulaktig ton. Om du jämför ett äkta silverföremål med ett nysilverföremål kan du se en tydligare skillnad i färgtonen.
  3. Pris: Äkta silver är vanligtvis dyrare än nysilver på grund av dess högre silverhalt och värde. Om priset på ett silverföremål verkar för bra för att vara sant, kan det vara en indikation på att det är nysilver.
  4. Kemiska reaktioner: Du kan använda en kemisk testlösning som kallas silvernitrat för att skilja mellan äkta silver och nysilver. Silvernitrat reagerar med äkta silver och orsakar en färgförändring, medan det inte reagerar med nysilver. Detta test bör dock endast utföras av experter eller professionella inom området på grund av kemikaliernas potentiella fara.

Hur rengör man nysilver?

För att rengöra nysilver kan du använda en mjuk trasa eller en silversputsduk för att polera och återställa dess glans. Det finns också olika rengöringsprodukter som är speciellt framtagna för att ta hand om nysilver.

Är nysilver allergivänligt?

Nysilver innehåller vanligtvis nickel, vilket kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Om du har en nickelallergi kan det vara bäst att undvika att använda nysilverprodukter och istället välja nickel- eller allergivänliga material.

Hur skiljer sig nysilver från rostfritt stål?

Nysilver och rostfritt stål är båda populära material inom smycken och hantverk, men de skiljer sig åt i sammansättning och utseende. Nysilver innehåller koppar, nickel och zink, medan rostfritt stål är en legering av järn, krom och kol. Nysilver har en silverliknande glans, medan rostfritt stål har ett mer metalliskt och industriellt utseende.