Skötselråd silverbestick

HUR DU SKYDDAR DITT MATSILVER

Matsilver och föremål i silver och nysilver påverkas av miljön och de ämnen de kommer i kontakt med. Här får du veta hur du skyddar matsilver för att det ska vara till nytta och nöje för all framtid.

Hur vet man om det är silver?

Äkta silver skall alltid vara stämplat med finhaltstämpel 830 och tillverkarens ansvarsstämpel. Statens kontrollstämpel "Kattfoten" samt Silverstämpeln S, är inte obligatoriska längre och de flesta tillverkare avstår att kontrollstämpla besticken hos statens provningsanstalt p g a den numera höga avgiften.. Här kan du läsa mer om silverstämplar.

SILVER och nysilver PÅVERKAS AV VISSA ÄMNEN

Undvik att använda silver till lutfisk och äggrätter, samt lax med gravlaxsås. Om det ändå händer, spola av besticken ordentligt direkt efter. Svavel i luft kan skada och missfärga silver därför kan du efter en tid i skåpet hitta deina bestick mörka i färgen. Något du aldrig ska göra är att använda gummisnodd kring ditt silver, svavlet i gummit fräter mörka märken på silvret som är svåra att få bort.

MATSILVER KAN DISKAS

Matsilver kan diskas i diskmaskin, se dock till att besticken ej står för tätt packade och att det inte finns matrester med ägg i maskinen, t ex majonäs eller bearnaisesås. Silverbestick bör ej läggas tillsammans med stålbestick då onödiga repor kan uppstå. Matsilver skall ej läggas i blöt för att diskas senare.               Obs! Vi rekommenderar inte att du använder Diskmedels tabletter med genomskinligt gelatinliknande hölje när du diskar silver, höljet orsakar att silvret oxiderar/svartnar.  Använd istället pulverdiskmedel.  Vår norska leverantör T H Marthinsen rekommenderar SUN maskindiskmedel, men det går antagligen bra med andra sorter också.

DITT MATSILVER FÖRTJÄNAR ATT FÖRVARAS VÄL

Vi rekommenderar att du förvarar matsilvret i besticklindor vilket är billigast och bäst. Schatull är också bra förvaring, men lite dyrare och otympligare.

Använd aldrig gummisnoddar i närheten av silverbestick, t ex att surra runt bestickslindor eller plastpåsar som man förvarar matsilvret i. Silvret blir angripet av svavel från gummisnodden som tränger igenom förvaringspåsar. Vid långtidsförvaring kan du med fördel stoppa bestickslindan med silverbestick i plastpåse  som du försluter med en klämma.. Det är svavel, föroreningar i luften och UV-strålning som gör att silverbestick mörknar med tiden, Plastpåsen skyddar mot luftinträngning.

SILVER ÄR LÄTT ATT PUTSA!

När du skall putsa ditt silver finns det olika silverputsmedel som gör arbetet mycket enkelt . Ett tips från oss är att använd dina silverbestick ofta så behöver de inte putsas lika ofta.

Behöver du hjälp med att putsa dina silverbestick kan det vara idé att prata med den lokale guldsmeden som förmodligen kan både laga laga och ta bort repor från dina bestick i samband med uppfräschningen.